dimarts, 10 d’agost del 2010

Crònica de la ciutat dels canvis

Fa dues o tres setmanes vaig trobar una novel·la que creia perduda en una caixa de llibres encara per col·locar a les prestatgeries després de la darrera pintada. Una inconfusible portada amb el Molino, que diuen que aviat tornarà a funcionar, encara que no se sap si la façana conservarà el vell vermell (vet aquí una pista), i a dins un personatge que, com en el cas de la setmana passada, va protagonitzar una sèrie d’històries i que, igual que en el cas del llibre de Vázquez Montalbán del dimarts passat, va acabar guanyant el Planeta.

D’aquest autor he llegit molt poca cosa firmada amb el seu nom real, però en canvi vaig llegir força històries de l’oest (una altra pista) firmades amb pseudònim en la meva adolescència. Trio un fragment del principi en què apareix un dels personatges més admirats i més criticats –i ridiculitzats- de la història recent de Catalunya i que demà farà tres anys que va morir. No crec que ho recordi gaire gent.

M. fue a buscarle a la salida de la Modelo
-Me han dicho que tienes un empleo, Richard.
La calle de Entenza santificada por una lluvia fina, frente a él el muro de las lamentaciones de la cárcel y a su espalda los portales silenciosos del verano que declina, que ya se va muriendo. Un bar donde el Xirinacs recibía las visitas de sus fieles y ante el que hacía huelga de hambre pidiendo la amnistía, uníos, cristianos rojos del mundo, uníos los que aún quedéis...

Uf, “el verano que declina”... En fi, i com sempre, nom de l’autor i de l’obra, també del protagonista. Sabut això, no crec que costi gens d’afegir algun dels pseudònims que feia servir l’autor per escriure allò que algun en diuen subliteratura i que a vegades ho és i d’altres no, o no tant.

5 comentaris:

Rita ha dit...

No l'hi he llegit mai res, però havia escoltat molt en una tertúlia radiofònica al Francisco González Ledesma, l'autor de l'obra Crónica sentimental en rojo, i quan dius el protagonista, suposo que et refereixes a l'inspector Méndez.

El pseudònim que feia servir com a escriptor de novel·les de l'oest és el de Silver Kane.

Júlia ha dit...

Ep, del barri, Méndez, Crónica sentimental en rojo, González Ledesma, xupat! Silver Kane.

Anònim ha dit...

CREC QUE "VA" DE F.GONZALEZ LEDESMA.
MENDEZ....
SIGNAVA AMB UN NOM NORD-AMERICA
NO SE MES.
JUGANT AMB BCN.

el paseante ha dit...

Autor: Francisco González Ledesma.
Pseudònim: Silver Kane.
Obra: Crónica sentimental en rojo.
Protagonista: inspector Méndez.

Espero que la Júlia estigui de vacances :-)

miquel ha dit...

Com que em sembla que ja tenim tots els participants possibles d'aquesta setmana...

Sí senyora, Rita. Tot correcte. És possible que t'agradés aquesta novel·la: té ritme, té intriga, té història explicada de forma amena...

Aquesta setmana, Júlia, encara t'ho he posat més fàcil. Un excel·lent escriptor que penso que té menys fama de la que mnereixeria; però això ja sol passar.

Bé l'escriptor, Oliva, i ja posada, podries haver investigat les altres respostes. Els teus enigmes són molt més difícils.

Perfecte, paseante.
Ja veus que la Júlia no estava de vacances i, a més, l'escriptor és del seu barri. Ai!