dimarts, 26 de gener del 2010

Doble de formatge, amb patates

De vegades un personatge ens agrada per identificació, perquè en compartim alguna característica personal. Això sense dubte m’apropa a les dones detectius, especialment si son desmanegades, mengen malament i desendreçadament, i són de caràcter una mica esquerp.

La protagonista d’aquesta sèrie es talla els cabells ella mateixa, amb les tisores de les ungles, devora entrepans de mantega de cacahuet amb pepinillos, i a la seva trentena aprecia l’atractiu dels ulls blaus del seu octogenari llogater. El seu cercle d’amics i la seva dieta habitual es completen amb una hongaresa de mitjana edat, hostessa d’un bar llerdós d’escudelles espesses i contundents.

Duu un munt de trastos al cotxe (un escarabat), incloent una màquina d’escriure, paquets de fitxes de cartolina, una pistola automàtica, un raspall de dents i una muda, perquè mai se sap. Em fascina el seu vestit multiús, un vestit negre impossible d’arrugar, que tant serveix per un còctel com per una entrevista de feina (no he parat fins trobar-ne un de semblant), i el seu uniforme de feina: texans i un jersei de coll alt negre.

I n’envejo la disciplina per córrer cada matí els seus cinc quilòmetres per la platja, per desfer-se de les calories dels xuts d’ hamburgueses especials amb doble de formatge i patates greixoses, que es cruspeix com a premi de tant en tant, mastegant amb la boca ben plena, i engolint amb autèntic plaer.

La nostra noia viu a Califòrnia, i des de qualsevol telèfon recull els missatges dels seus clients, que centralitza un servei de mensafonia. Ni mòbils, ni ordenadors, ni cap modernitat encara, les històries d’aquesta investigadora privada propensa als embolics ocorren en un punt indeterminat del temps, a principis dels anys 80.

Malgrat els seus ingressos habituals provenen de petits encàrrecs de l’asseguradora "La Fidelitat" , ja siguin seguiments de fraus relacionats amb accidents de trànsit, o l’entrega de citacions judicials, té una especial facilitat per a complicar-se la vida a partir d’un encàrrec directe aparentment innocu, per 30 dòlars l’hora, més despeses.

Mentre investiga a fons amb els mètodes pedestres de l’era pre-internet (trucades telefòniques, consulta de guies telefòniques i registres de propietat, favors per trobar el propietari d’un número de matrícula, vigilància de portes, fotos en paper), sol rebre senyals del seu encertat instint, que li avisa que alguna cosa no marxa bé, però no sol fer cas a temps, i sol acabar fugint o enmig d’una baralla i rebent de valent, sempre a punt de la catàstrofe total.

Però sobreviu als seus casos, en realitat molt nombrosos. I malgrat els que heu llegit algun dels seus llibres ja no necessiteu més pistes, us deixo la seva petita biografia, resum, escrit a la portada, de l’introducció del llibre d’avui (versió castellana, que és la que tinc a casa):

"Soy investigadora privada, con licencia en California. Tengo 32 años y dos divorcios. No tengo hijos, ni animales domésticos, ni plantas. Anteayer maté a alguien, y no consigo quitarme ese peso de encima."

5 comentaris:

el paseante ha dit...

Diria que és la Kinsey Millhone. I la seva autora, la Sue Grafton. La novel.la, ni idea. Si ho he endevinat, potser em valdrà l'altra meitat del meu perrito piloto que està incomplet.

Clidice ha dit...

La investigadora la Kinsey Millhone, i l'escriptora Sue Grafton. Però no té cap mèrit que ha estat googlejant :) la veritat és que gràcies al teu apunt m'han vingut moltes ganes de llegir-ne alguna cosa :)

Júlia ha dit...

Em sembla que és la Sue Grafton amb la Kinshey Milhone (no sé si ho he escrit bé). Crec que és el primer, el d'A d'adulteri, precisament ara estic llegint el de la T, encara que no els he llegits pas tots...

fra miquel ha dit...

No tinc ni punyetera idea de qui és, però crec que m'agradaria llegir algun llibre d'aquests :o)

Xurri ha dit...

Otro medio perrito, paseante. A ver si atinamos más y no hay que andar serrando y cosiendo perritos, que da un mal rollo...!
Clídice, jo crec que t'agradarà. Crea un ambient molt ben muntat, i la Kinsey és maca, li agafes carinyo. La autora i el personatge ja els havia endevinat el paseante, ho sento!
Molt bé Júlia, continues infalible, era la A d'adulteri, on la Kinsey té 32 anys encara, i mata un home, així que l'altre meitat del premi del paseante és per a tu.
fra miquel, us encantarà. si voleu un en deixo algun, els tinc tots, de la A a la T.